Etiopija

BASHA BEKELE

Walega (74158) - naravni anaerobni

Sočno sladek profil zrelega manga in ananasa se prepleta z medeno globino in čajno eleganco. V ustih se razkrije svilnato, zaokroženo telo z uravnoteženo, vinsko-citrusno kislino ter dolgim, prefinjenim pookusom, ki spominja na med, bergamotko in črni čaj Darjeeling. Izjemno harmonična in kompleksna etiopska kava z izrazitim tropskim značajem in elegantno fermentacijsko toplino. Ethiopia – Cup of Exellence winner 2024.

VSE NAŠE KAVE SO V ZRNU. MLETJE PO NAROČILU.  I  TEŽA: 250G

Price

27,90 

Quantity

VAT included

Specifications

Taste profile

mango, ananas, med, črni čaj

Aroma
Roasting profile
Optimum quality

Store coffee in a cool, dry place. For optimum quality, use within 7 days after opening the bag.

Make coffee at home

All of our coffees are suitable for all methods, but in our opinion this coffee is best expressed by the methods recommended below. Click on the icon to brew your coffee according to the recipe.

Information about coffee

The story of coffee

BASHA BEKELE – CUP OF EXELLENCE WINNER

Iz bujnih, visoko ležečih gričev regije Sidama (približno 2.300 m n. v.) prihaja ta izjemni mikrolot pridelovalca Bashe Bekeleja. Njegove plantaže se razprostirajo nad območjema Bombe in Murago, kjer prideluje sorto 74158 v delno gozdnem okolju, ki zagotavlja počasno zorenje, hladne noči in skrbno selekcijo zrn. Po tem, ko je zapustil sistem zadrug, prek katerih je nekoč prodajal kavne češnje, je Basha prevzel celoten nadzor nad verigo – od farme do izvoza. Leta 2024 je zmagal na prestižnem tekmovanju Ethiopia Cup of Excellence, kjer je dosegel izjemno oceno 90,50 točk.

Basha Bekele je mednarodno spoštovan zaradi natančnosti in kakovosti ter po obsesivni izbiri češenj, izjemno čisti fermentaciji in izražanju okusa, ki dosledno prekaša običajne etiopske naravne kave.

Proces in značaj
Zrele kavne češnje so ročno obrane in najprej prečiščene s postopkom flotacije, ki odstrani lažja, manj kakovostna zrna. Sledi eksperimentalni naravni proces z anaerobno fermentacijo: cele češnje so do sedem dni potopljene v hladno tekočo vodo, kjer poteka nadzorovana fermentacija. Po fermentaciji jih sušijo počasi, na dvignjenih mrežastih posteljah – delno v senci – da ohranijo kompleksnost in jasnost okusa.
Rezultat je kava izjemne čistosti, z izrazito sladkostjo in živahnimi citrusnimi ter tropskimi notami (mango, ananas, mandarina, limeta), dopolnjenimi s cvetličnimi toni črnega čaja ter nežnimi odtenki borovnice in češnje.

Grower

Basha Bekele Butusha

Estate

Basha

Microlocation

Murago, Sidama

Altitude

2360 metrov

Country

Etiopija