Etiopija

BASHA BEKELE

Walega (74158) - naravni anaerobni

Sočno sladek profil zrelega manga in ananasa se prepleta z medeno globino in čajno eleganco. V ustih se razkrije svilnato, zaokroženo telo z uravnoteženo, vinsko-citrusno kislino ter dolgim, prefinjenim pookusom, ki spominja na med, bergamotko in črni čaj Darjeeling. Izjemno harmonična in kompleksna etiopska kava z izrazitim tropskim značajem in elegantno fermentacijsko toplino. Ethiopia – Cup of Exellence winner 2024.

VSE NAŠE KAVE SO V ZRNU. MLETJE PO NAROČILU.  I  TEŽA: 250G

Cena

27,90 

Količina

v ceno je vključen DDV

Specifikacije

Profil okusa

mango, ananas, med, črni čaj

Aroma
Profil praženja
Optimalna kvaliteta

Kavo hranite v suhem in hladnem prostoru. Za optimalno kvaliteto jo po odprtju vrečke porabite v 7 dneh.

Pripravi kavo doma

Vse naše kave so primerne za vse metode, vendar se po našem mnenju ta kava najbolj izrazi po spodaj priporočenih metodah. Klikni na ikono in si kavo pripravi po recepturi.

Informacije o kavi

Zgodba o kavi

BASHA BEKELE – CUP OF EXELLENCE WINNER

Iz bujnih, visoko ležečih gričev regije Sidama (približno 2.300 m n. v.) prihaja ta izjemni mikrolot pridelovalca Bashe Bekeleja. Njegove plantaže se razprostirajo nad območjema Bombe in Murago, kjer prideluje sorto 74158 v delno gozdnem okolju, ki zagotavlja počasno zorenje, hladne noči in skrbno selekcijo zrn. Po tem, ko je zapustil sistem zadrug, prek katerih je nekoč prodajal kavne češnje, je Basha prevzel celoten nadzor nad verigo – od farme do izvoza. Leta 2024 je zmagal na prestižnem tekmovanju Ethiopia Cup of Excellence, kjer je dosegel izjemno oceno 90,50 točk.

Basha Bekele je mednarodno spoštovan zaradi natančnosti in kakovosti ter po obsesivni izbiri češenj, izjemno čisti fermentaciji in izražanju okusa, ki dosledno prekaša običajne etiopske naravne kave.

Proces in značaj
Zrele kavne češnje so ročno obrane in najprej prečiščene s postopkom flotacije, ki odstrani lažja, manj kakovostna zrna. Sledi eksperimentalni naravni proces z anaerobno fermentacijo: cele češnje so do sedem dni potopljene v hladno tekočo vodo, kjer poteka nadzorovana fermentacija. Po fermentaciji jih sušijo počasi, na dvignjenih mrežastih posteljah – delno v senci – da ohranijo kompleksnost in jasnost okusa.
Rezultat je kava izjemne čistosti, z izrazito sladkostjo in živahnimi citrusnimi ter tropskimi notami (mango, ananas, mandarina, limeta), dopolnjenimi s cvetličnimi toni črnega čaja ter nežnimi odtenki borovnice in češnje.

Pridelovalec

Basha Bekele Butusha

Posestvo

Basha

Mikrolokacija

Murago, Sidama

Nadmorska višina

2360 metrov

Država

Etiopija